GEZEN op de aandeelhoudersvergadering van Shell.

GEZEN was aanwezig op de aandeelhoudersvergadering van Royal Dutch Shell in Den Haag op 19 mei 2015, dankzij de aankoop van een aandeel door mijzelf via de vereniging Follow This, zie www.follow-this.org , geleid door energie journalist Mark van Baal. Voor een video van de bijdrage van Mark van Baal op de aandeelhoudersvergadering en de reactie van de kant van Shell  zie http://t.co/DhBmlHVF8c.

 

Voordat Mark van Baal aan het woord kwam had ik zelf de volgende vraag gesteld:

“My name is Evert van Voorthuysen from GEZEN Foundation for Massive-Scale Solar Energy.

To my opinion we all can be quite confinent that the world will keep on  consuming  liquid fuels in the centuries to come. We don’t need to worry about the value of our product.

But instead, we need to worry about the way we produce our product.  We need to worry about the availability of the raw material we use: petroleum and natural gas. Sooner or later we have to switch  from raw materials that have a fossil origin to raw materials that are renewable.

The energy content of solar radiation in the deserts is equal to a rain of oil of 25 cm per year.

That is one third of the amount of rain here in Holland!

Technically it is possible to convert solar energy into liquid fuels, Shell is participating in the European subsidised Solar-Jet project:

Water + CO2 from the air + concentrated solar heat becomes kerozine.

My question is as follows: at the moment you invest tremendous amounts of money in exploration and only a little on renewable raw materials.

However, the day will come that Shell will invest more in renewable assets, like solar fuel factories in the deserts, than in fossil assets like new petroleum fields.

Will this switch happen in 2020, 2030, which year do you have in mind?”

Het antwoord van Shell CEO Ben van Beurden was geheel in lijn met het antwoord op de vragen van Mark van Baal, zie de video, en verliep als volgt:

“Uiteindelijk zal zonne-energie het gaan winnen, maar dat duurt lang, tweede helft van de 21e eeuw. Pas na 2050 zullen de hernieuwbare energiebronnen dominant worden. Het dreigement dat bewezen voorraden fossiele brandstoffen niet meer gebruikt mogen worden wegens een wereldwijd klimaatverdrag (“stranded assets” en “carbon bubble”) is voor Shell niet relevant, want Shell verbruikt geen kolen, maar alleen koolstof-arme fossiele brandstoffen zoals aardgas en aardolie.”

Mijn conclusie is dat Shell zich nog steeds niet realiseert dat zijn bedrijfsmodel gevaar loopt en dat in het onderzoek naar zonnebrandstoffen op overheidslaboratoria en bij concurrenten een doorbraak wordt bereikt. Daardoor worden zonnebrandstoffabrieken in de woestijnen rendabel, al dan niet met tijdelijke hulp d.m.v. subsidiëring. Shell, samen met zijn aandeelhouders, die alleen maar geïnteresseerd zijn in het stabiele dividendinkomen, gokt er op dat deze transitie naar duurzaamheid niet op korte of middellange termijn zal plaatsvinden.

Vooraf en na afloop sprak ik, in mijn nette pak, dus vermomd als gewone aandeelhouder, met veel andere gewone aandeelhouders. Er heerste een gezellige ons-kent-ons sfeer, voor veel kleine beleggers is deelname aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering een gezellig uitje. Zij waren het allemaal volkomen eens met de huidige koers van het bedrijf.

Geef een reactie